A.A. Stádium Kft. - TPM, Lean, műszaki diagnosztika

Szaktudás
Tapasztalat
Dinamizmus

ICG Stádium Kft.;

- Péczely Csaba -

Gépkezelői karbantartás kultúra fejlesztése:

"Train the trainer" program


 1. Miért aktuális a téma?

  A gépkezelők fontosságának szerepe megkérdőjelezhetetlen a hibaelőjelek, gépekhez kapcsolódó problémák jelzésében, a termelő berendezések állapotának megóvásában és ezáltal a magas szintű vevőkiszolgálásban is. Ennek érdekében a legtöbb gyár komoly erőfeszítéseket tett az autonóm karbantartás bevezetésére. Még is szinte minden fórumon (szakmai rendezvények, képzések, projektek, stb.) azt halljuk, hogy nem működik a rendszer megfelelő hatékonysággal.

  Érdekesség: egy autóipari beszállító cégnél percenként (!) 6000 Euró a kötbér késői szállítás esetén, ha lefogynak a készletek.

  Autonóm karbantartás működése

  Forrás: 2019. december 6. TPM-klub, Grundfos Magyarország Gyártó Kft.


  Vegyünk sorra néhány tipikus visszajelzést:
  • "Nincs idő a feladatok elvégzésére, mert fontosabb a darabszám"
  • "Demotiváltak a dolgozók és nem végzik el az előírt feladatokat, jobb esetben legalább dokumentálják azokat"
  • "Nem jelzik az emberek a problémákat"
  • "Folyamatosan cserélődnek a kollégák, nehézséget jelent a felkészítésük"
 2. Hogyan fejlődik a szemléletmód?

  A gépkezelői karbantartás kultúrájának fejlődése

  AZ ÖN CÉGE HONNAN HOVA TART?


  Reaktív működés: A gépkezelői karbantartás nem elvárás, nem alakult ki. A gyártásban a váratlan meghibásodások és a tűzoltás jellemző.

   

  Ellenőrzött irányítás: A rendszer alapjai kialakultak, de a dolgozók inkább "szükséges rosszként" tekintenek rá. "Azért csinálom, mert vezetői elvárás." A vezetés részben elkötelezett, idejétől és aktuális leterheltségétől függően ellenőrzi a szabványok betartását.

   

  Egyéni felelősség: Az emberek felismerik és megértik, hogy a gépkezelői karbantartáshoz kapcsolódó feladatok elvégzése az ő érdekeiket szolgálja. A közép- és felsővezetés is egyre szélesebb körben kezd elkötelezetté válni.

   

  Törődés és felelősségvállalás: Az érintettek felismerik, hogy nem csak saját magukért, hanem kollégáik viselkedésmódjáért is felelősek. Segítik egymást, közösen tanulnak, gondolkodnak a problémák megelőzésén és a lehetséges fejlesztéseken.

Hamarosan folytatjuk...


Kérdése van a témával kapcsolatban? Forduljon hozzánk bizalommal!

Péczely Csaba - senior Lean/TPM tanácsadó
Elérhetőség: 20/964-4648, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Fekete Gábor - senior TPM/ Karbantartás-fejlesztési tanácsadó
Elérhetőség: 20/973-2866, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szűcs Levente - Lean/TPM tanácsadó
Elérhetőség: 20/565-9826, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

dr. Péczely György - ügyvezető, Lean/TPM tanácsadó
Elérhetőség: 20/330-5545, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Előző hónap Április 2020 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 14 1 2 3 4 5
week 15 6 7 8 9 10 11 12
week 16 13 14 15 16 17 18 19
week 17 20 21 22 23 24 25 26
week 18 27 28 29 30

Hírlevél feliratkozás