A.A. Stádium Kft. - TPM, Lean, műszaki diagnosztika

Szaktudás
Tapasztalat
Dinamizmus

ICG Stádium Kft.;

Péczely Csaba:

Lean a szolgáltató területeken

- tréning beszámoló -


A termelési területek hatékonyságának fejlesztése ma már hozzátartozik a cégek mindennapjaihoz, a gondolkodás alapjává vált. De mi a helyzet a támogató területekkel? Ez a terület nem használ erőforrásokat? Egy cég eredményességét az Ő működésük egyáltalán nem befolyásolja?

A Toyota Production System (Lean) eszközei a termelésből származnak. Átültethetjük, sikeresen alkalmazhatjuk ezeket a támogató területeken is - legyen szó a pénzügyről vagy egy légitársaság működéséről? Ha csak az eszközök szintjén gondolkozunk, akkor a válasz egész biztosan NEM!

Azonban ha megértjük a Lean gondolatkör alapelveit, akkor lefordíthatjuk a saját nyelvünkre, saját arculatunkra. Ez a gondolat hívta életre Lean a szolgáltató területeken tréningünket.

Feladatok

1. kép: adatlapok, feladatok kiosztása 1. A kihívás


  A tréning során a résztvevők egy számlázási folyamat kellős közepébe csöppennek bele.
  A vevő megrendeléseket ad a cég számára, melyek különböző osztályokon futnak keresztül (Sales, Termelés, Pénzügy, Raktár, Vevőkapcsolati osztály, stb). A feladat célja a megrendelések teljesítése és hogy a vevő határidőre megkapja a helyesen kitöltött számlákat.

  Kaotikus állapotok

  2. kép: A munkafolyamat kezdetben kissé kaotikus

 2. Az első kör eredményének értékelése

  A résztvevők feladata, hogy értékeljék a csapat munkáját a cég felső-vezetése felé. Ilyenkor számos vélemény, öltet, probléma, vagy éppen felelős neve hangzik el, de a tények megfogalmazására igen kevés hangsúly kerül. Tényleg ennyire nehéz lenne tény alapon leírni a bázis állapotot?

  Eredmény: 11 megrendelése 0 kiállított számla, számos elvesztegetett lehetőség, mindez 10 ember munkájával.

  Tény és vélemény

  3. kép: 1 tény jutott 13 véleményre!

 3. Használjuk a józan eszünket a fejlesztések során

  A csapat első körben önállóan ötletel a fejlesztéseken. Lássuk, mire jutunk a szisztematikus gondolkozás és a Lean eszközök alkalmazása nélkül.

  Eredmény: 11 megrendelés, 4 kiállított számla, melyeken 6 adat is hibásan szerepelt. A vevő ezt annyira nem bánta, mert a szállítási díj töredékét kellett csak kifizetnie, de a cég működése továbbra is veszteséges.  Közös gondolkodás

  4. kép: Beindult a közös gondolkodás

 4. Probléma megoldás következetesen

   1. Az egyes folyamatok problémáinak tényszerű azonosítása: A Gemba kifejezés jelentése nem más, mint a hely ahol a dolgok történnek. A csapat tagjai egyesével felmérték a munkafolyamatok működését és azonosították a fő problémákat.

  Problémák azonosítása

  5. kép: Az egyes folyamatlépésekhez tartozó problémák azonosítása

   1. A veszteségforrások értékelése az átfutási időre és az erőforrásokra gyakorolt hatásuk, valamint előfordulási gyakoriságuk szerint.
   2. A probléma-elemző módszerek alkalmazása (ötletbörze, 5 miért?, halszálka-elemzés) és akciók meghatározása.
  Gyökérok-elemzés

  6. kép: Gyökérok-elemzés gyakorlat

 5. További Lean eszközök alkalmazása a támogató területeken

   1. A vevői igények azonosítása és a minőség szempontjából kritikus paraméterek számszerűsítése.
   2. Folyamattérkép: a folyamatok összefüggéseinek megértése (értékáram elemzés (VSM) irodai folyamatokra)

  Összefüggéses feltérképezése

  7. kép: A folyamat összefüggéseinek feltérképezése

   

   1. A folyamatok kulcs fontosságú elemeinek megértése - SIPOC analízis. E pontban olyan kérdéseket vizsgáltunk, mint hogy "Kik a folyamat "vevői" és "beszállítói"?", "Melyek a folyamat inputjai és szükséges végeredményei?" "Hogyan zajlik maga a folyamat?".
   2. Ciklusidő felmérés és kiegyenlítés: Az egyes folyamatok munkatartamának felmérése és értékelése hozzáadott érték szempontból ismerős lehet a termelésből. Ez a megközelítés a támogató területeken is alapja lehet a veszteségforrások azonosításának és a ciklusidők kiegyenlítésének.


  Ciklusidő- ütemidő különbségei

  8. kép: Ciklusidő elemzés az ütemidőhöz képest

 6. A fejlesztett folyamat működése

  A fejlesztett folyamat immáron egy darabos áramlással és mindössze négy fővel is képes a vevői igények teljesítésére.

  Eredmény: 11 megrendelésből 11 kiállított számla, 0 elvesztegetett lehetőség, mindez 4 ember munkájával minőségi probléma nélkül.

  Átgondolt munkafolyamat

  9. kép: A fejlesztett, átgondolt munkafolyamat

 • "Nagyon összeszedett, gördülékeny tréning volt. A termelésben elsajátított módszerek jó alapot képeznek a támogató területek fejlesztéséhez."
 • "Hasznosnak tartottam ezt a gyakorlatias képzést, mert hozzásegített ahhoz, hogy a szemléletet át tudjam ültetni a napi munkába is. "
 • "Érdekes és tanulságos, jó volt a sok gyakorlati feladat, amely a harmadik körben meglepő eredményt mutatott az első körhöz képest."
 • "Hasznos ismereteket tudtam elsajátítani, tetszett a szimuláció. Látványos volt a kiinduló állapot és a fejlesztett állapot közötti különbség."
A csapat

10. kép: Az elégedett csapat a tréning végén


Kérdése van a témával kapcsolatban? Forduljon hozzánk bizalommal!

Péczely Csaba - senior Lean/TPM tanácsadó
Elérhetőség: 20/964-4648, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Fekete Gábor - senior TPM/ Karbantartás-fejlesztési tanácsadó
Elérhetőség: 20/973-2866, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szűcs Levente - Lean/TPM tanácsadó
Elérhetőség: 20/565-9826, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

dr. Péczely György - ügyvezető, Lean/TPM tanácsadó
Elérhetőség: 20/330-5545, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Vagy látogasson el honlapunkra: www.aastadium.hu

Előző hónap Április 2020 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 14 1 2 3 4 5
week 15 6 7 8 9 10 11 12
week 16 13 14 15 16 17 18 19
week 17 20 21 22 23 24 25 26
week 18 27 28 29 30

Hírlevél feliratkozás