A.A. Stádium Kft. - TPM, Lean, műszaki diagnosztika

Szaktudás
Tapasztalat
Dinamizmus

AAS_Logo

Felváltja az IATF 16949:2016 az ISO/TS-t,
avagy fókuszban a TPM?

 


Az IATF 16949:2016 egy nemzetközi autóipari szabvány, amely 2016-ban lépett életbe, és az ISO/TS 16949:2009-et váltja fel a minőségbiztosítás területén. Az átállási auditok már megkezdődtek és egyértelműen látszik, hogy a TPM és a karbantartás területén tapasztalható a legtöbb elmaradás, hiányosság. Az Ön cége autóipari beszállító? Netán más iparág képviselője? Lépjen időben!

Az alábbi ábra foglalja össze az átállási auditok során tapasztalt legjellemzőbb eltéréseket (2017 - IATF Stakeholder konferencia, Oberursel, Németország):

IATF


A feltárt problémák témakörök szerint:

IATF


Major Non-Compliance: A standardban meghatározott gyakorlat hiánya


Mint az a fenti kimutatásban is látható, a TPM bevezetéshez kötődő jó gyakorlatok alkalmazása a második legnagyobb hiányosság még azoknál a cégeknél is, akik korábban az ISO/TS 16949:2009-nek megfeleltek.
A követelmények a TPM területén az ISO TS-hez képest az IATF 16949:2016-ban jelentősen növekedtek.


Íme néhány konkrét példa a feltárt hiányosságok fő területeiről:

  • Tartalék alkatrészek kezelése
  • Gépek, berendezések, létesítmény fenntartás - erőforrások biztosítása
  • Dokumentált karbantartási célok, pl.: OEE, MTBF, MTTR.
  • Mérőszámok alakulásának bemutatása a menedzsment felé
  • Mérőszám céloktól való eltérések kezelése

Minor Non-Compliance: Eltérés a jó gyakorlattól, annak részbeni be nem tartása.

A kisebb eltérések, folyamatok be nem tartásának terén egyértelműen listavezető helyet töltenek be a TPM-es tevékenységek.


Íme néhány konkrét példa a feltárt hiányosságok fő területeiről:

  • Tervezett javítások ütemezésének kezelése
  • A PM terv és a TPM-es tevékenységek lefedése
  • TPM-es mérőszámok kezelése


Segítség a fejlődésben a követelmények teljesítéséhez

Az A.A. Stádium Kft. 1998. óta foglalkozik TPM bevezetéssel, TPM elvű karbantartás fejlesztéssel, illetve 2006 óta Lean bevezetéssel. Munkánk során közel 100 céggel dolgoztunk együtt kisebb-nagyobb (3 hónap - 5 év hosszúságú) TPM/Lean projektekben az ipar legkülönbözőbb területein. Feladatunk különlegességét a rendszerek testreszabása adja. Eltérő kulturális és műszaki körülmények között igyekszünk javítani a partnereink termelékenységét, csökkenteni veszteségeiket, hatékonyabbá, eredményesebbé, könnyebbé tenni a működésüket, illetve a vállalati dolgozók mindennapjait.


Színház helyett valódi fejlődés

Számos cégnél igényel komoly erőfeszítéseket a külső auditokon való megfelelés, a működés látszatának fenntartása. Valós előrelépés még sem történik addig, amíg az első komoly kritikák és "fenyegetések" meg nem születnek. Ekkor aztán a határidő szorításában, (üzleti következményektől rettegve, fővesztés terhe mellett) kell fejlesztéseket megvalósítani, ami legtöbbször csak újabb haladékot eredményez az auditon. Lépjen időben! Kapjon őszinte, valóságos képet cége TPM működéséről! Kezdje meg a felkészülést és az átállást mielőbb, így valódi fejlődést érhet el!


Dolgozzon együtt a legjobbal! Vezesse be a TPM-et velünk!


Referenciáink (a teljesség igénye nélkül):

Ref1Az IATF-ről röviden

Az IATF (International Automotive Task Force) nagynevű autógyártók és a hozzájuk kapcsolódó autóipari szakmai szövetségek csoportosulása, amelynek fő célja, hogy egy nemzetközileg elfogadott minőségirányítási rendszer kidolgozásával a lehető legmagasabb szinten szolgálják ki az autóipar ügyfélkörét.


Az IATF tagjai:
BMW Group, FCA US LLC, Daimler AG, FCA Italy Spa, Ford Motor Company, General Motors Company, PSA Group, Renault, Volkswagen AG és a következő szakmai szövetségek - AIAG (U.S.), ANFIA (Italy), FIEV (France), SMMT (U.K.) and VDA QMC (Germany).


2016 októberében lépett életbe az IATF 16949:2016-os nemzetközi autóipari szabvány, amely az ISO/TS 16949:2009-et váltja fel 2018. szeptember 14-i hatállyal. Bár az IATF 16949:2016 összhangban áll az ISO9001:2015-tel, így megőrzi annak felépítését, követelményeit. 2017. október 1. óta nem létezik ISO/TS 16949:2009 tanúsító, megújító, felügyeleti és tanúsítóváltási audit. A tanúsított cégeknek átállási auditon kell átállniuk az IATF 16949:2016-ra a korábbi auditciklusuk szerint. Az átállási audittal kapcsolatban több, részletes szabványt és követelményt is kidolgoztak.


Péczely Csaba (+36209644648) - TPM, LEAN, CMMS tanácsadó/ A.A. Stádium Kft.

Péczely Csaba Hazai és nemzetközi konferenciák rendszeres előadója, aki nem csak alkalmazója, de kutatója is a Lean, TPM, vállalati kultúra fogalomköröknek. 2012-ben jelent meg társszerzőként a Lean3 című könyve, amely az első magyar nyelven, hazai tapasztalatok alapján íródott kiadvány a témában.
2006 óta támogatja a TPM, a Lean és a hozzájuk kapcsolódó módszerek bevezetését multinacionális vállalatok gyáraiban. Kisebb, egy telephelyre vonatkozó projektektől kezdve nagyméretű, több telephelyet érintő fejlesztési programokban vesz részt Magyarországon. Olyan kiváló, nagy múltú vállalatokkal dolgozott/dolgozik együtt, mint a Nestlé, Knorr Bremse, SCHOTT, Linamar, Haldex, Partner in Pet Food.


Fekete Gábor
(+36209732866) - TPM, LEAN, CMMS tanácsadó/ A.A. Stádium Kft.

Gábor munkája során a sajáterős karbantartási rendszerek fejlesztésével, TPM, RCM és hozzájuk kapcsolódó módszerek bevezetésének támogatásával foglalkozik: beleértve a kisebb, egy telephelyre vonatkozó bevezetéseket és a nagyméretű, akár több éves fejlesztési programokat is, elsősorban Magyarországon.
Olyan kiváló, nagy múltú vállalatokkal működött már együtt eddigi pályafutása során, mint a Leadec (korábban Voith Kft.), Dome FSG, Raiffeisen Bank (FM részleg), Delphi, Grundfos, General Electric négy különböző gyára, Pick, BPW, Kanizsa Trend, Szatmár Optika.


Ha szeretne többet megtudni a TPM3-ról vagy annak bevezetéséről, forduljon hozzánk bizalommal a fenti mobilszámokon, vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen!

Előző hónap Szeptember 2020 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 36 1 2 3 4 5 6
week 37 7 8 9 10 11 12 13
week 38 14 15 16 17 18 19 20
week 39 21 22 23 24 25 26 27
week 40 28 29 30

Hírlevél feliratkozás

Partnereink

Magyar Ipari Karbantartók Szervezete
Európai TPM Intézet
 
Performance Storyboard
 
Elektrovillszer
 
Distribuitorul în România a filmului sensibil la presiune Fujifilm Prescale este firma A.A. Stádium Kft. (Srl.) Ungaria.