A.A. Stádium Kft. - TPM, Lean, műszaki diagnosztika

Szaktudás
Tapasztalat
Dinamizmus

Lézeres ékszíjtárcsa beállítás

Meghajtó és meghajtott gép közötti erőátviteli rendszerek beállítási problémái nem csak tengelykapcsolós gépek sajátjai, de jellemző lehet a szíjhajtású gépekre is. Sajnos a karbantartási részlegek a szíjhajtású berendezések megfelelő beállítását általában nem tekintik kritikus fontosságúnak, a szíjfeszesség ellenőrzésével és esetleges korrigálásával letudják a kérdést. Azonban a szíjtárcsák egymás síkjához viszonyított bármilyen eltérése az egyik fő oka a szíj rövid életének és a berendezések egyéb megbízhatósági problémáinak, nem beszélve arról, hogy így az energiaátadás hatásfoka is jelentősen romlik.

A szíjtárcsák eltolódása és egyéb hibás szíjállapot is felderíthető a megfelelő rezgéselemzési technikákkal. Az olyan jellegzetességek, mint amilyen az egyszeres, kétszeres vagy többszörös szíjfrekvencia nyilvánvalóvá válik a rezgéselemző számára, a jelen lévő hiba típusától függően. Például a szíjtárcsa eltolódása általában nagy axiális vibrációt eredményez a tengely forgási frekvenciáján a meghajtó és a meghajtott berendezés esetében is.

ékszíjtárcsa beállításlézeres ékszíjtárcsa beállítóHogyan tudjuk megelőzni a szíjhajtás hibás beállításából fakadó nem kívánt megbízhatósági problémákat? A legjobb, legbiztosabb módszer a lézeres szíjtárcsa beállító rendszer használata, melyet kifejezetten ilyen jellegű alkalmazásra fejlesztettek ki. Ez a technológia nagyon gyors, olcsó és hatékony módszert kínál annak biztosítása érdekében, hogy a szíjhajtású erőátviteli rendszer megfelelően legyen beállítva. A karbantartók gyorsan kiképezhetők a használatára, a módszer könnyen beintegrálható a mindennapi karbantartási tevékenységbe.

Egy átlagos felszereltségű lézeres ékszíjtárcsa beállító, mint például a Mr. Shims LA12000 ára kb. 50 szíjtárcsabeállítás után megtérül, hiszen a helytelen beállítás nemcsak az ékszíj éltettartamát tizedeli meg, a szíjtárcsa is félre kopik, ami után hiába tesznek fel új szíjat, az sem fog megfelelően futni. Mindez azonban eltörpül a váratlan hiba miatti gépleállás okozta termelés kiesés mellett. Vigyázat! Könnyen legyintenek a szakemberek, mondván? "Ó, a szíjcsere csak egy mozdulat.", no de ha éppen nehezen hozzáférhető helyen van, vagy igen drága alapanyagot munkál meg a gép és abban keletkezik helyrehozhatatlan kár. Továbbá a felerősödött szíjfrekvencia, mint megnövekedett géprezgés éppen a tengely csapágyai közelében a legintenzívebb, igazán olcsó vigasz, hogy a rezgésanalízis könnyedén és nagy biztonsággal ki tudja majd mutatni. Nem lenne sokkal egyszerűbb eleve helyesen beállítani a hajtást?

Ne is folytassuk a kellemetlenségek sorát, a szakmai alaposság is megkövetelei, hogy a szíjhajtások is precízen beállítottak legyenek.

A szíjjal kapcsolatos hibák nagy hatással lehetnek a berendezések megbízhatóságára. Napjainkban egyetlen modern karbantartási szervezet sem engedheti meg magának, hogy a szíjak és szíjtárcsák szemre, barkács módszerek segítségével legyenek beállítva.

Ha az Ön vállalatának nincs lehetősége a műszervásárlásra, egy mérést végző kolléga kijelölésére (vegyük figyelembe, hogy a kijelölt kolléga, a hajtások számától/megbízhatóságától függően több munkaórát is a beállításokkal tölt majd) egyszerűen rendelje meg a szolgáltatást tőlünk!

Ha szeretne Ön is ilyen egyszerűen megszabadulni sok veszteségtől, ha üzembiztosabb rendszert szeretne, hívja diagnosztáinkat: Vincze János 20/958-7848 és Seyler Lajos 20/9732-865.

 

Felkeltettük az érdeklődését?

 
Hozzászólás, kérdés vagy ajánlatkérés esetén kérjük töltse ki az alábbi űrlapot, és kollégáink a lehető legrövidebb időn belül felveszik Önnel a kapcsolatot a megadott elérhetőségei egyikén. 

Előző hónap Április 2020 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 14 1 2 3 4 5
week 15 6 7 8 9 10 11 12
week 16 13 14 15 16 17 18 19
week 17 20 21 22 23 24 25 26
week 18 27 28 29 30

Hírlevél feliratkozás

Partnereink

Magyar Ipari Karbantartók Szervezete
Európai TPM Intézet
 
Performance Storyboard
 
Elektrovillszer
 
Distribuitorul în România a filmului sensibil la presiune Fujifilm Prescale este firma A.A. Stádium Kft. (Srl.) Ungaria.