A.A. Stádium Kft. - TPM, Lean, műszaki diagnosztika

Szaktudás
Tapasztalat
Dinamizmus

Lézeres ékszíjtárcsa beállítás

Meghajtó és meghajtott gép közötti erőátviteli rendszerek beállítási problémái nem csak tengelykapcsolós gépek sajátjai, de jellemző lehet a szíjhajtású gépekre is. Sajnos a karbantartási részlegek a szíjhajtású berendezések megfelelő beállítását általában nem tekintik kritikus fontosságúnak, a szíjfeszesség ellenőrzésével és esetleges korrigálásával letudják a kérdést. Azonban a szíjtárcsák egymás síkjához viszonyított bármilyen eltérése az egyik fő oka a szíj rövid életének és a berendezések egyéb megbízhatósági problémáinak, nem beszélve arról, hogy így az energiaátadás hatásfoka is jelentősen romlik.

A szíjtárcsák eltolódása és egyéb hibás szíjállapot is felderíthető a megfelelő rezgéselemzési technikákkal. Az olyan jellegzetességek, mint amilyen az egyszeres, kétszeres vagy többszörös szíjfrekvencia nyilvánvalóvá válik a rezgéselemző számára, a jelen lévő hiba típusától függően. Például a szíjtárcsa eltolódása általában nagy axiális vibrációt eredményez a tengely forgási frekvenciáján a meghajtó és a meghajtott berendezés esetében is.

ékszíjtárcsa beállításlézeres ékszíjtárcsa beállítóHogyan tudjuk megelőzni a szíjhajtás hibás beállításából fakadó nem kívánt megbízhatósági problémákat? A legjobb, legbiztosabb módszer a lézeres szíjtárcsa beállító rendszer használata, melyet kifejezetten ilyen jellegű alkalmazásra fejlesztettek ki. Ez a technológia nagyon gyors, olcsó és hatékony módszert kínál annak biztosítása érdekében, hogy a szíjhajtású erőátviteli rendszer megfelelően legyen beállítva. A karbantartók gyorsan kiképezhetők a használatára, a módszer könnyen beintegrálható a mindennapi karbantartási tevékenységbe.

Egy átlagos felszereltségű lézeres ékszíjtárcsa beállító, mint például a Mr. Shims LA12000 ára kb. 50 szíjtárcsabeállítás után megtérül, hiszen a helytelen beállítás nemcsak az ékszíj éltettartamát tizedeli meg, a szíjtárcsa is félre kopik, ami után hiába tesznek fel új szíjat, az sem fog megfelelően futni. Mindez azonban eltörpül a váratlan hiba miatti gépleállás okozta termelés kiesés mellett. Vigyázat! Könnyen legyintenek a szakemberek, mondván? "Ó, a szíjcsere csak egy mozdulat.", no de ha éppen nehezen hozzáférhető helyen van, vagy igen drága alapanyagot munkál meg a gép és abban keletkezik helyrehozhatatlan kár. Továbbá a felerősödött szíjfrekvencia, mint megnövekedett géprezgés éppen a tengely csapágyai közelében a legintenzívebb, igazán olcsó vigasz, hogy a rezgésanalízis könnyedén és nagy biztonsággal ki tudja majd mutatni. Nem lenne sokkal egyszerűbb eleve helyesen beállítani a hajtást?

Ne is folytassuk a kellemetlenségek sorát, a szakmai alaposság is megkövetelei, hogy a szíjhajtások is precízen beállítottak legyenek.

A szíjjal kapcsolatos hibák nagy hatással lehetnek a berendezések megbízhatóságára. Napjainkban egyetlen modern karbantartási szervezet sem engedheti meg magának, hogy a szíjak és szíjtárcsák szemre, barkács módszerek segítségével legyenek beállítva.

Ha az Ön vállalatának nincs lehetősége a műszervásárlásra, egy mérést végző kolléga kijelölésére (vegyük figyelembe, hogy a kijelölt kolléga, a hajtások számától/megbízhatóságától függően több munkaórát is a beállításokkal tölt majd) egyszerűen rendelje meg a szolgáltatást tőlünk!

Ha szeretne Ön is ilyen egyszerűen megszabadulni sok veszteségtől, ha üzembiztosabb rendszert szeretne, hívja diagnosztáinkat: Vincze János 20/958-7848 és Seyler Lajos 20/9732-865.

 

Felkeltettük az érdeklődését?

 
Hozzászólás, kérdés vagy ajánlatkérés esetén kérjük töltse ki az alábbi űrlapot, és kollégáink a lehető legrövidebb időn belül felveszik Önnel a kapcsolatot a megadott elérhetőségei egyikén. 

Előző hónap Január 2020 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 1 1 2 3 4 5
week 2 6 7 8 9 10 11 12
week 3 13 14 15 16 17 18 19
week 4 20 21 22 23 24 25 26
week 5 27 28 29 30 31

Közelgő események

2020. 02. 12.
TPM Alapok tréning
2020. 02. 20. - 2020. 02. 20.
Szakember hiány: mit tehet egy ipari cég?
2020. 03. 05. - 2020. 03. 05.
Problémamegoldó módszerek workshop
2020. 03. 11.
Művezetői alapképzés
2020. 03. 19. - 2020. 03. 19.
Teamek eredményes moderálása workshop

Hírlevél feliratkozás

Partnereink

Magyar Ipari Karbantartók Szervezete
Európai TPM Intézet
 
Performance Storyboard
 
Elektrovillszer
 
Distribuitorul în România a filmului sensibil la presiune Fujifilm Prescale este firma A.A. Stádium Kft. (Srl.) Ungaria.