A.A. Stádium Kft. - TPM, Lean, műszaki diagnosztika

Szaktudás
Tapasztalat
Dinamizmus

GE Lighting – Budapest

ge-logo

A világhírű hazai fényforrásgyár, a Tungsram (Villanyos Izzólámpagyár Rt.) 1989. november 15-én a privatizációs folyamat eredményeként a világ egyik legjelentősebb iparvállalatának, a General Electricnek (GE) a tagjává vált. A privatizáció a tulajdonosváltáson túl a termelésmenedzsment- és vállalatirányítási módszerek és filozófiák terén is jelentős előrelépést hozott. A vállalat a hazai ipar zászlóshajójához méltóan úttörő szerepet vállalt a magyar ipar fejlődésében. A GE-s múlt évtizedek óta az egyik legjobb ajánlólevél az ipari szakemberek „piacán”, itt dolgozni olyan, mint egyfajta „szuperelit” tagjának lenni. A GE Fényforrás üzletágának mind a hat hazai gyárára igaz, hogy európai, sőt világ szinten is kiemelkedő színvonalon, példamutatóan működnek. A vállalat nem csak a magyar ipar büszkesége, de eredményei alapján joggal tekinthető a GE cégcsoport egyik gyöngyszemének is. (A cég kisvárdai, hajdúböszörményi gyára hasonló szerepet játszik. Ott és számos más cégnél is hasonló eredményeket értünk el, de részben a hasonlóság, részben a helyszűke miatt külön nem teszünk róluk említést.)

GE Lighting Autólámpa gyár, H1/A, H7/1, H7/2, H7/3 gyártósorok – TPM bevezetés

A vállalati szakemberek 2010 végére döntöttek úgy, hogy a berendezéseik megbízhatósága érdekében komoly lépéseket kell tenniük. Nemsokára a segítségünkkel belevágtak a TPM rendszer bevezetésébe. Az első lépésben kidolgoztunk egy TPM bevezetési főtervet, amely az egész munka gerincét képezte. Ezután következett egy alapozó képzés, amely után a TPM öt pillérének megfelelően csapatokat hoztunk létre. A munkájukat, és a munkájukkal való elszámoltathatóságukat a korábban kialakított testreszabott főterv biztosította. Már az első perctől kezdve minden résztvevő nagy elkötelezettséget és lelkesedést mutatott a projekt iránt, és – köszönhetően az eredményeknek is – ez a későbbiekben sem változott. Érdekes volt látni, hogy már az „alapozó” hónapokban szárnyalni kezdtek az eredmények, sorra dőltek meg a heti termelési rekordok. Történt mindez annak ellenére, hogy a kézzel fogható műszaki fejlesztési vagy rendszerépítési munka még gyakorlatilag el sem indult. Nem tudtunk másra következtetni, csak a motivációs hatásra, ami a TPM rendszer egyik, ha nem a legfontosabb kulcseleme.

A H1/A területen zajló TPM bevezetés eredményein felbuzdulva, azok meggyőző hatására indult a meg a TPM bevezetése a további három H7-es gyártósoron. A munkát, és ezzel együtt a TPM főtervet a H1/A sori bevezetés tapasztalatai, tanulságai alapján építettük fel. Ez igencsak hasznosnak bizonyult, hiszen a H7-es gyártósorokon a TPM bevezetése nagyságrendileg négyszer akkora munkamennyiséget jelentett, mint a H1/A esetében. Emellett a kiinduló hatékonysági mutatók is lényegesen jobbak voltak a H7-es sorokon, mint a H1/A esetében. Már a TPM indulásakor világszínvonalú termelési eredményeket produkáltak. Ennek ellenére, vagy ezzel együtt az eredmények ismét igazolták a jól kivitelezett TPM erejét.

A H1/A és a H7/1 területek Yield (a Yield mutató gyakorlatilag jelentésben azonos a sori OEE-vel) mutatóinak alakulása. Kék görbe: aktuális havi eredmények, Piros görbe: belső, vállalati célérték, Fekete görbe: trendvonal, Narancs egyenes: A TPM indulásának időpontja, 100 %: bázis
eti-tpm-dij

A TPM a H1/A, és a H7 területeken már beépült a mindennapokba, részévé vált a normál működésnek. Minden sori dolgozó és vezető számára teljesen természetes, hogy a TPM keretein belül, külön odafigyeléssel indított tevékenységek ma már a mindennapok elengedhetetlen részét képezik. Tudják, hiszik, és ők maguk is terjesztik, hogy ezek azok a rutinok, amelyek a megbízható, stabil működéshez szükségesek és elengedhetetlenek egyben. Ezt az elkötelezettséget, kiváló működést a H1/A gyártósor 2013-ban az Európai TPM Díj elnyerésével koronázta meg.

A TPM elindulása óta elvégzett munka számokban:

  • ~1500 elhárított potenciális hiba,
  • ~1200 E-RCM alapú karbantartási utasítás,
  • több mint 1000 oktatás,
  • valamivel kevesebb, mint 400 tisztítási utasítás,
  • mintegy 500 kenési utasítás,
  • amelyekhez mintegy 300 Egy Pontos Lecke tartozik,
  • és ezek a számok nap, mint nap csak nőnek…

Mielőtt bárki megijedne a hatalmas munkamennyiségtől: A TPM egyik alapelve a feladatok „terítése” a résztvevők között. Nem úgy teljesítünk többet, hogy az eddig is túlterhelt kollégák nyakába még további feladatok özönét sózzuk, hanem jelentősen kiszélesítjük a tevékenységben résztvevők körét –a „kékgalléros” kollégák bevonásával.

A H7/2 és a H7/3 területek Yield (a Yield mutató gyakorlatilag jelentésben azonos a sori OEE-vel) mutatóinak alakulása. Kék görbe: aktuális havi eredmények, Piros görbe: belső, vállalati célérték, Fekete görbe: trendvonal, Narancs egyenes: A TPM indulásának időpontja, 100 %: bázis
Előző hónap Szeptember 2020 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 36 1 2 3 4 5 6
week 37 7 8 9 10 11 12 13
week 38 14 15 16 17 18 19 20
week 39 21 22 23 24 25 26 27
week 40 28 29 30

Hírlevél feliratkozás

Partnereink

Magyar Ipari Karbantartók Szervezete
Európai TPM Intézet
 
Performance Storyboard
 
Elektrovillszer
 
Distribuitorul în România a filmului sensibil la presiune Fujifilm Prescale este firma A.A. Stádium Kft. (Srl.) Ungaria.