A.A. Stádium Kft. - TPM, Lean, műszaki diagnosztika

Szaktudás
Tapasztalat
Dinamizmus

Sanofi – Veresegyház

referenciánkA Chinoin vállalatot a francia Sanofi gyógyszeripari óriás 1991 és 1998 között vásárolta fel. A csoport legfiatalabb magyarországi gyára a veresegyházi gyár, ahol a Bristol Myers Squibb-től megvásárolt, majd teljeskörűen felújított, kibővített üzemben 2005-ben indult meg a termelés. A tablettagyártástól a csomagolásig terjedő portfólió sikerét a remek magyar szakemberek és a legkorszerűbb hatékonysági módszerek biztos kezű alkalmazása és a kirívóan magas projektfegyelem biztosítja.
A gyár össz-Sanofi szinten is kiváló eredményeket ér el és nem ritka, hogy a „csibe tanítja a tyúkot”, azaz a tulajdonos szakemberei Veresegyházon tanulmányozzák a sikerek titkát. (A csanyikvölgyi Sanofi gyár kapcsán ugyanazt mondhatjuk el, mint a GE-s példában a Kelet-magyarországi üzemeknél: kiváló, kimagasló eredmények, amelyekről a terjedelmi okok miatt most nem kívánunk részletesen beszámolni.)

Sanofi Veresegyház, csomagoló üzem

A Sanofi Chinoin veresegyházi üzemének vezetése a csanyikvölgyi telephely elért sikereit látva 2011 tavaszán döntött úgy, hogy belefog a TPM bevezetésébe a csomagoló üzemben. A TPM bevezetés fő vonalakban a GE esettanulmány során bemutatott módon zajlott. Első lépésben egy három gyártósorból álló gépcsoportot jelöltünk ki a TPM bevezetésére, hogy később kb. háromnegyed évente egy-egy újabb, hasonló méretű területet vonjuk be. A projekt különlegessége két ponton is megmutatkozik:

  1. Annak ellenére, hogy a munkában részt vevő kollégák egytől-egyik lelkes, aktív hozzáállást tanúsítottak, főleg a kezdetekben nem ott jelentkeztek az eredmények, mint ahol azokra számítottunk: Nem a műszaki rendelkezésre állásban, vagy a gépsebességek javulásában mutatkozott jelentős előrelépés. Nem kis mértékben a „Leannel kapcsolatos veszteségek” visszaszorítása járult hozzá az OEE javulásához. Ez is jól mutatja, hogy a TPM nem karbantartási rendszer, hanem sokkal több annál. (A TPM projektek indulásakor szinte lehetetlen megmondani előre, hogy melyik veszteség csökken majd a legerőteljesebben. A veszteségfajták közül általában egy-kettő igen gyorsan és jelentősen, 4 – 6 további veszteség jól érzékelhetően visszaszorul, a többinél alig észlelhető változás. Az OEE 5…30 %-os növekedését ezek a tényezők adják.)
  2. A Sanofi anyavállalat a 2012-es évre azt a célt tűzte ki, hogy a telephelyei néhány jól kézzelfogható eszköz használatán keresztül vágjanak bele Lean bevezetésébe. A veresegyházi kollégák úgy gondolták, hogy a Lean indulásával nem szabad félresöpörni a TPM-et, sőt, a Leannel közös, együttműködő egységbe kell gyúrni azt. Ugyanis a Lean sok szempontból nagyon hasonló a TPM-hez, mindamellett, hogy a két rendszer jól kiegészíti egymást. Ezt igazolta a gyakorlat is. A csomagoló üzemben – köszönhetően a TPM által okozott szemléletváltásnak és stabilitásnak is – a Lean eszközök alkalmazása rohamléptekben, szinte játszi könnyedséggel indult be.  Továbbá – talán a Lean hatására is – elkezdtek eredményeket hozni a TPM azon alrendszerei is, amelyek a berendezések megbízhatóságával foglalkoznak. A 2013-mas év elejétől kezdve rohamosan javultak a rendelkezésre állási mutatók is, minden korábbinál jobb eredményekhez vezetve. A TPM tehát számos „Lean eredményt”, a Lean pedig TPM eredményeket is hozott. Jól mutatja ez a példa, hogy a Lean és a TPM között milyen mély szinergiák húzódnak meg, és hogy a két megközelítést mennyire fontos együtt, egymás után, egymással összhangban alkalmazni.
sanofi-oee

A Sanofi veresegyházi csomagoló üzemének az OEE trendje. Jól látszik, hogy a TPM után, a TPM által „előkészített” terepen indított Lean megduplázta a fejlődés ütemét.

A Sanofi Chinoin veresegyházi telephelyének csomagoló üzemében indított TPM azóta is „él és virul”. Beépült a mindennapokba, a vállalati kultúrába, ma már nem kell magyarázni senkinek, hogy miért fontos a jó gazda szemlélet, vagy, hogy éppen miért elengedhetetlen egy-egy karbantartás végrehajtása. A TPM bevezetési projekt a 2013-mas év végére hivatalosan is véget ért, hogy elinduljon a soha véget nem érő folyamatos fejlesztési és fenntartási szakasz.

Előző hónap Szeptember 2020 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 36 1 2 3 4 5 6
week 37 7 8 9 10 11 12 13
week 38 14 15 16 17 18 19 20
week 39 21 22 23 24 25 26 27
week 40 28 29 30

Hírlevél feliratkozás

Partnereink

Magyar Ipari Karbantartók Szervezete
Európai TPM Intézet
 
Performance Storyboard
 
Elektrovillszer
 
Distribuitorul în România a filmului sensibil la presiune Fujifilm Prescale este firma A.A. Stádium Kft. (Srl.) Ungaria.