A.A. Stádium Kft. - TPM, Lean, műszaki diagnosztika

Szaktudás
Tapasztalat
Dinamizmus

Eseménynaptár

Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Ma
Categories
Kategóriák szerint
Lean kontrolling nyílt képzés
Esemény kezdő dátuma:  2017. December 13. , Szerda
Esemény befejező dátuma:  2017. December 14. , Csütörtök
logo AAS

Lean kontrolling Nyílt képzés

2017. december 13-14.

kep

KONTROLLING A LEANBEN,
LEAN A KONTROLLINGBAN

2 napos workshop

Airport Hotel Stáció****
2220 Vecsés, Széchenyi u. 20.


 

Ha a Lean filozófiához való hozzáállását vizsgáljuk, két féle ember létezik: aki hisz benne, és akit meg kell róla gyõzni. Utóbbi kategóriába tartoznak a Lean programot indító, majd attól eredményeket váró vezetõk is. Akik nem elégednek meg a fejlõdést bemutató szép fotókkal, vagy a gyártási átfutási idõ lerövidülésével, hanem konkrét pénzügyi eredményeket kérnek számon..

Ez az igény legalább négy szempontból okozhat fejtörést:

 • A Lean szakember, aki kiválóan tudja, hogy milyen elemzési módszerekkel áshat egy probléma mélyére és legalább ennyire jártas a megoldásokban is. De, amikor a pénzügyi megtérülés kalkulációkhoz ér, bizony elõfordul, hogy eltanácstalanodik. Mert az õ szakmája nem arról szól, hogy számviteli adatokkal zsonglõrködjön.
 • A kontrolling szakember pedig egy Lean fejlesztés háttérszámításaiba belecsöppenve a szokásosnál gyakran összetettebb feladatokkal találkozik, amelyek megoldásához a termelési folyamatok mély ismerete elengedhetetlen. Ám ez neki eddig nem volt a feladata, nem is kérte korábban senki, hogy a gyártás minden csínját-bínját ismerje..
 • Ha a fejlesztések elmaradnak. A Lean/termelési szakember nem rendelkezik olyan pénzügyi eszköztárral, amely segítségével minden kétséget kizáróan meg tudna indokolni egy fejlesztést. E közben a kontrolling szakember nem rendelkezik olyan termelési ismeretekkel, amely segítségével minden kétséget kizáróan ki tudná utólag számítani egy-egy átalakítás hozadékait. Az elõbbi esetben el sem indul-, a második esetben pedig a pontatlan utókalkulációk miatt megáll a Lean alapú fejlesztés.
 • Ha a fejlesztések öncélúvá, megalapozatlanná válnak. Abban az esetben, ha nem sikerül megfelelõ pénzügyi indokokkal alátámasztani egy fejlesztést, vajon mi biztosítja, hogy tényleg a legégetõbb problémát sikerül megoldani? Mi garantálja, hogy az erõforrások felhasználása optimális, honnan tudhatjuk, hogy a munka tényleg eredményekre vezet majd? Gondoljunk csak a csomagolóanyag fejlesztések klasszikus mintájára. Egy olcsóbb csomagolóanyag mellett dönt a vállalat, mert ezzel jelentõs anyagköltséget spórolhat. Ugyanakkor a gyengébb anyag miatt a gépi teljesítmény romlik, a selejtarány nõ, mûszaki hibák jönnek elõ, amit túlórával lehet kompenzálni. Az "olcsóbb" megoldás hozadéka, így már igen kétségessé válik.

Az iparvállalatok többsége termelõ területein alkalmazza a Lean filozófia elemeit és egyes eszközeit. A gyártóterületek Lean elvû mûködése új kihívásokat támaszt a teljes szervezet, így a termelés elszámolás és kontrolling területek felé is. Hogyan építhetjük be az új megközelítéseket a mindennapi munkába és felelhetünk meg ezeknek az elvárásoknak?

Hogyan biztosíthatjuk azt, hogy ne öncélú fejlesztéseket, hanem a vállalat eredményességét szolgáló célzott, pénzügyi szempontból is megalapozott munkát végezzen a Lean csapat? Hogyan biztosítható, hogy a tulajdonosok és a pénzügyi vezetõ számára a fejlõdéshez felhasznált erõforrások ne felesleges költségként, hanem megtérülõ befektetésként jelentkezzenek?

Hogyan alakítsunk ki a közös célok elérését segítõ rugalmasan együttmûködõ rendszereket?
Ebben segít 2 napos workshopunk.

A workshop során a Lean és kontrolling szemlélet hasonlóságairól, elvi és gyakorlati kapcsolódási pontjairól szerezhet ismereteket. Esettanulmányokon, gyakorlati feladatokon keresztül mérheti fel a vállalatánál folyó Lean és kontrolling tevékenység jelenlegi együttmûködését és kaphat segítséget annak fejlesztésére.

Kinek ajánljuk a képzést?

A Workshopot termelési vezetõk, kontrolling szakemberek, és a vállalat Lean mûködésének kulcsszereplõi számára állítottuk össze.

Azoknak ajánljuk, akik szeretnék megérteni a Lean és kontrolling kapcsolódási pontjait, beemelni a pénzügyi szemléletet a mindennapi termelési gondolkodásmódba és veszteségmentes mûködési gyakorlatot kialakítani a kontrolling szakterületén is.

Milyen ismeretekkel gazdagodhat?

Olyan elvek és gyakorlati megközelítések használatára tanít a workshop, melyeken keresztül elérhetõ, hogy a kontrolling a Lean fejlõdés motorjává, a Lean pedig a pénzügyi szemlélet üzemi bástyájává váljon.

A workshop fõ céljai:

 • Felhívni a figyelmet a pénzügyi tudatosság fontosságára a vállalat Lean mûködésében.
 • Bemutatni, hogy a Lean módszerei miként alkalmazhatók kontrolling feladatokra, valamint a kontrolling kalkulációk hogyan nyújtanak segítséget a Lean fejlesztések értékelésében.
 • Olyan elvek és gyakorlati megközelítések használatára tanít a workshop, melyeken keresztül elérhetõ, hogy a kontrolling a Lean fejlõdés motorjává, a Lean pedig a pénzügyi szemlélet üzemi bástyájává váljon.
 • Segítséget nyújtani a résztvevõknek abban, hogy
  • A kontrolling szervezetben a Lean folyamatot támogató proaktív gondolkodásmódot, a termelõ területeken pedig pénzügyi szemléletet terjesszenek el.
  • Példák segítségével átlássák, hogy az egyes Lean módszerek, eszközök alkalmazása mely termelékenységi és költség mutatókra lehetnek hatással.
  • o Esettanulmányokon keresztül megismerjék, hogy a Lean bevezetési folyamat mely pontjain van szükség a két szakterület kooperációjára.

A workshop alatt a rövid elméleti alapozó részek mellett a megszerzett tudást esettanulmányok és gyakorlati feladatmegoldás során mélyítjük el.

Tematika:

 1. Lean és kontrolling alapok, célok
 2. Lean-kontrolling mini audit
 3. Lean számvitel szimulációs gyakorlat, benne:
  1. Értékáram elemzés (VSM)
  2. Megtakarítási projektek
  3. Lean fejlesztések rövid távú pénzügyi hatásai
  4. Egy komplex megközelítés az eredményesség vizsgálatára
 4. Lean bevezetési folyamat kontrolling szemszögbõl
  1. Szabványok - az üzemi folyamatok kontrollálására
  2. Vizualizáció, vizuálmenedzsment - az üzemi teljesítmény követésére
 5. Számviteli folyamatok fejlesztése Lean módszerekkel - gyakorlat

HASZNOS INFORMÁCIÓK

Időpont:

2017. december 13-14., szerda-csütörtök

Jelentkezési határidő:

2017. december 8., péntek

Szervező:

A. A. Stádium Kft.

Előadó:

Péczely György - ügyvezető, A. A. Stádium Kft.

Helyszín:

Airport Hotel Stáció****

Cím (+ térkép link) :

2220 Vecsés, Széchenyi u. 20.

Parkolás:

A hotel parkolójában, a rendezvényre hivatkozva

(A belépéskor kapott vonalkóddal, kérjük, a recepciónál igényelje a díjtalan kilépésre jogosító kódot)

Részvételi díj:

(57 eFt részvételi díj + 8 eFt étkezés)+ÁFA/fõ/nap, azaz két napra 130 000 Ft + ÁFA, amely ár tartalmazza a résztvevõ ebédjét, szünetbeli ellátását és az oktatási anyagokat is.

Számlázáskor az étkezés és a részvételi díj külön soron kerül feltüntetésre. Az étkezést terhelõ adó bevallása és megfizetése a megrendelõt terheli.

Ajánlott öltözék:

Kényelmes viselet (hölgyeknek is nadrág ajánlott)

Jelentkezési lap letöltése:jelentkezem3

Kitöltött jelentkezési lapját az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre várjuk.

A rendezvénnyel kapcsolatos egyéb kérdéseivel forduljon bizalommal
Pataki Tímea, rendezvény koordinátor kolléganőnkhöz. (Tel: 20/989-41-28)

Előző hónap December 2017 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Közelgő események

Hírlevél feliratkozás

  

Partnereink

Magyar Ipari Karbantartók Szervezete
Európai TPM Intézet
 
Performance Storyboard
 
Elektrovillszer
 
Distribuitorul în România a filmului sensibil la presiune Fujifilm Prescale este firma A.A. Stádium Kft. (Srl.) Ungaria.