A.A. Stádium Kft. - TPM, Lean, műszaki diagnosztika

Szaktudás
Tapasztalat
Dinamizmus

Mire megoldás a T-cédulás rendszer?
 • Segítségével a dolgozók könnyen, egyszerűen, gyorsan tudják jelezni problémáikat, ötleteiket, meglátásaikat.
 • A T-cédulás rendszer a hibák, a hibaelőjelek, a hibagyanú, az ötletek, kezdeményezések, és a balesetveszély jelzésére szolgál. Célja, hogy ne legyen olyan hiba, hibaelőjel, ami nem kerül be a rendszerbe.

Kritériumok az információs rendszerrel kapcsolatban

 • Legális, elfogadott rendszer a kis hibák jelzésére.
 • Bármilyen problémát, meglátást jelezni lehessen.
 • Bárki jelezhessen problémát.
 • Minden jelzésnek egyértelmű tulajdonosa legyen.
 • Egyértelmű legyen.
 • Egyszerűen használható legyen.
 • Vizuális legyen.
 • Ne vesszen el probléma.
 • Minden jelzett probléma nyomon követhető legyen.
 • Kapjon visszajelzést a probléma jelzője.

A T-cédulás rendszer eszközei

 • T-cédula: Hárompéldányos, T alakú önindigós papír. A T alak arra szolgál, hogy a T-cédulás tábla réseibe helyezve ne essen le, hanem fennakadva a helyén maradjon a cédula.

t-tábla piros sárga zöld

 • T-cédulás tábla: A T-cédulák vezetésére szolgáló tábla. Sorai az egyes gépeket jelölik, míg oszlopai a probléma kezelésének helyzetére utalnak. Ez három kategóriát jelenthet: Észlelt problémák, Karbantartás átvette, Elhárított problémák. A táblán vezetjük továbbá az összes felvett problémát és állapotukat, hiszen nagyon fontos, hogy aki felírta, az visszajelzést is kapjon alakulásáról. Továbbá a táblára jellemzően kikerül egy kördiagram, ami mutatja, hogy hány T-cédulás jelzés született, és ebből az adott időszakig hányat hárított el a karbantartás (vagy más).
t-tábla szines t cédulás tábla
t-tábla t cédulás tábla

A T-cédulás folyamat

 • A T-cédulás folyamatot a 1. ábra mutatja be. A folyamat első lépése, hogy a berendezés hibajelet produkál, amit a dolgozó észlel. Ezt egy T-cédula kitöltésével jelzi. A dolgozó csak a cédula felső, piros színű lapjára ír, de mivel az egész önindigós, a második (sárga) és a harmadik (zöld) lapon is megjelenik az írás. A karbantartás bizonyos időközönként (pl. hetente egyszer vagy kétszer) összeszedi a jelzett hibákról szóló T-cédulák felső lapját, ezt beviszi a műhelybe, számítógépre viszi, kiadja feladatba. A sárga és a zöld cédula átkerül a "Karbantartás átvette" oszlopba. Mikor a hiba elhárítása megtörtént, a karbantartás megkeresi a hiba gazdáját (aki jelezte), együtt ellenőrzik a feladat teljesülését, majd mindketten aláírják a sárga lapot. Ezután a karbantartás a sárga cédulát elviszi, lefűzi, tartalmát gépre viszi, a zöldet pedig átteszi a T-cédulás tábla „Elhárított hibák” oszlopába.

t-cédula folyamatmodell 1. ábra A kitöltött kártyák folyamatmodellje
t-cédula kitöltése 2. ábra A T-cédula kitöltése

A T-cédulás rendszer bevezetése

 • Mint minden újat, jellemzően ezt is bizalmatlanul és félve fogadják az emberek. Ezért nagyon fontos, hogy a T-cédulás rendszer bevezetése előtt pontos ismereteket kapjanak annak működéséről, használatáról. Továbbá a T-cédulás táblákat a gépek közelében érdemes elhelyezni, hiszen ha az üzemcsarnok másik felébe kellene elgyalogolni egy kitöltés miatt, az egyrészt időveszteséget okozna, másrészt a dolgozó az esetek többségében nem venné rá a fáradtságot. Általánosságban véve az az optimális, ha a T-cédulás tábla legfeljebb 20-25 méterre található a munkavégzés helyétől.
 • Lényeges, hogy a tábla kihelyezése után, ha a dolgozók veszik a bátorságot, hogy kiírjanak egy problémát, akkor azt a karbantartás azonnal vegye át és hárítsa el, mert mindenki kíváncsian várja, hogy mi lesz a fejlemény. Ha nem történik semmi, akkor hiába várjuk, hogy a gépkezelők legközelebb is jelezzék a problémát, mert úgy érzik, hogy eljátszották a bizalmukat.

A T-cédulás rendszer előnyei

 • Nincs a rendszer számára elveszett probléma, előjel. Pl. nem fordulhat elő az, hogy miközben sétál az üzemben a karbantartó, szól neki a gépkezelő, hogy akadt egy kis hiba a gépen. Ezután a karbantartó kap egy telefont, majd a főnöke leszidja, és mire beér a műhelybe, már elfelejti a hibát.
 • Sokkal könnyebb a gépkezelőket rávenni a használatára, mintha egy számítógépes rendszert kellene kezelniük. Pl. az egyik élelmiszeripari cégnél számítógépen lehet jelezni a hibákat, de nincs mindenkinek jogosultsága belépni. A gépkezelő szól a műszakvezetőnek, aki bejegyzi a hibát. Érezhetően nagyobb az esélye az információvesztésnek, mint a T-cédulás rendszer esetében.
 • A T-cédulák átvételének és elhárításának ideje jellemzi a karbantartást is.
 • Fontos motivációs eszköz. A gépkezelők még inkább magukénak érzik a gépet, izgatottan figyelik javaslataik, megfigyeléseik eredményét. Kialakul az "én hibám" (gyermekem) érzet.
 • A problémák a T-céduláknak köszönhetően bekerülnek egy adatbázisba, majd főbb kategóriákba sorolhatók be. Így kiderül, hogy melyek a legjellemzőbb problémák, alapot adnak a későbbi elemzésekhez és fejlesztésekhez.
 • Rengeteg dolgozói ötlet születik. Az előítéletekkel ellentétben, sokszor olyan javaslatok is készülnek, melyek a legjobb mérnököknek is büszkeségükre válnának. Pl. nem minden dolgozó vállalja fel ötleteit, hibajelzéseit. Az egyik cégnél a legtöbb és leghasznosabb T-cédulát beadott dolgozó Könyves Kálmán néven írja le észrevételeit.
 • A T-cédulás rendszer is az "ismerd fel és szüntesd meg az apró zizzenéseket, és így elkerülöd a nagy robbanásokat!" alapelv megvalósításának kulcsa a TV feladatok mellett. Jellemző, hogy a kezdeti idegenkedés után igen komoly népszerűségnek örvend a termelők körében, mivel megérzik az emberek, hogy végre valahol fontosnak tartják a véleményüket. A jól bevezetett T-cédulás rendszerrel nemcsak a dolgozók profitálnak, hanem az egész cég is, mivel csökken a meghibásodások száma, javul a géppark állapota.

TPM-tábla

 • A TPM-tábla a legfontosabb passzív információforrás a vállalat dolgozói felé. Gyakorlatilag bármilyen, a TPM-mel kapcsolatos tartalommal feltölthető, a lényeg az, hogy mindig aktuális, friss anyagokat tartalmazzon. Csak a tréning-motivációs csapat kreativitásán múlik, hogy milyen tartalommal tölti fel, hogy miként teszi figyelemfelkeltővé, izgalmassá. Az 3. ábra egy mintát mutat be a TPM-táblán levő anyagok elrendezésére.
tpm tábla minta
3. ábra TPM-tábla minta
 • Előfordulhat olyan megoldás, hogy a TPM-táblát a T-cédulás táblával kombinálják. Nem lehet azt mondani, hogy a kombinált, vagy az egyszerű TPM-tábla a jobb megoldás, ezt minden bevezetést végző vállalatnak magának kell eldöntenie.
 • A TPM-tábla megléte kiemelt fontosságú a TPM folyamatban. E nélkül a tájékoztatás hatékonysága nagyságrenddel romlik, a "száz tűszúrásból" 40-50 elvész. Nem szabad sokáig várni a tábla felállításával, bíbelődni a megrendelésekkel, harcolni a beszállítókkal. Ez esetben nem lehet a költséghatékonyság a cél, mivel néhány tízezer spórolt forint akár hónapokra lassíthatja le a bevezetés folyamatát.


Hozzászólás, kérdés vagy ajánlatkérés esetén kérjük töltse ki az alábbi űrlapot, és kollégáink a lehető legrövidebb időn belül felveszik Önnel a kapcsolatot a megadott elérhetőségei egyikén. 
Előző hónap Április 2020 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 14 1 2 3 4 5
week 15 6 7 8 9 10 11 12
week 16 13 14 15 16 17 18 19
week 17 20 21 22 23 24 25 26
week 18 27 28 29 30

Hírlevél feliratkozás

Partnereink

Magyar Ipari Karbantartók Szervezete
Európai TPM Intézet
 
Performance Storyboard
 
Elektrovillszer
 
Distribuitorul în România a filmului sensibil la presiune Fujifilm Prescale este firma A.A. Stádium Kft. (Srl.) Ungaria.