A.A. Stádium Kft. - TPM, Lean, műszaki diagnosztika

Szaktudás
Tapasztalat
Dinamizmus

A géphatékonyság növelése – TPM (Total Productive Maintenance – Teljeskörű Hatékony Karbantartás)

Küldetésünk a magyar ipar versenyképességének javítása. E harcban az egyik legjobb út a gépeink termelékenységének fejlesztése olyan tényezőkre koncentrálva, mint a tervezett és nem tervezett állásidők csökkentése, a futási teljesítmény növelése, a minőség, és nem utolsó sorban az emberek gondolkodásmódja.

Hiszünk abban, hogy egy néhány napos képzés lehet hasznos, de önmagában nem elegendő ahhoz, hogy egy vállalat az önálló és folyamatos fejlődés útjára lépjen. Éppen ezért partnereinkkel kézen fogva, hosszú távú és szoros kapcsolatban, projektekben dolgozunk. Elkísérjük őket a fejlődés útján, új eszközök alkalmazását tanítjuk meg, segítünk elkerülni a zsákutcákat, lerövidíteni az utat a sikerhez, és végül egy a vállalati kultúrához passzoló testreszabott termelési rendszert alakítunk ki közösen.

Úgy gondoljuk, hogy gépeink hatékonyságának növelésére a legjobb eszköz a TPM (Total Productive Maintenance – Teljeskörű Hatékony Karbantartás), amely termelési rendszer őse a Toyota Production System részeként alakult ki az 1960-as években.

A "Teljeskörű Hatékony Karbantartás" kifejezésnek köszönhetően a nyugati ember a TPM-et pusztán karbantartási rendszernek, vagyis a karbantartó részleg ügyének tekinti termelési és egyéb vonatkozások nélkül. Ez az értelmezés alapvetően téves, sőt épp az ellenkezője igaz. A TPM szemléletmódja abszolút gyártásközpontú, a termelést és a karbantartást egyenrangú felekként kezeli, melyek együtt harcolnak a közös célért, a nagyobb termelékenységért.

A TPM számos ponton túlmutat a karbantartás hagyományos értelmezésén. Egy TPM-elvű cégnél a karbantartás a termelés és a minőségi rendszerek integritását és javítását szolgálja a berendezések, folyamatok vonatkozásában. Továbbá központi szerepet kapnak az embert mozgató erők és a szemléletmód alakítása.

A TPM rendszerében nem mondjuk, hogy „te elrontod, én megjavítom", „én termelek, te pedig csak javítasz" vagy „én értéket teremtek, te pedig pénzbe kerülsz". A TPM szerint „mi mindketten felelősek vagyunk a folyamatért vagy berendezésért, és mi határozzuk meg egymás között a termelés, a karbantartás és a kiszolgálás legmegfelelőbb módját". Ennek az alapvető szemléletbeli különbségnek igen fontosak a következményei, és kiemelkedők az eredményei.

A TPM rendszer bevezetésével tapasztalatunk szerint az alábbi eredmények válnak elérhetővé:

Termelékenység: +20…50%
Váratlan hibák száma: –50…80%
Váratlan hibák miatti időkiesés: –60…95%
Selejtszám: –20…50 %
Anyag- és segédanyag fogyasztás:  –2…5%
Energia: –2…8 %
Nagyjavítási idő hossza: –10…40%
Át- és beállítási idő: –20…40 %
Mikroleállások: –20…40%

A folyamatos fejlődésnek köszönhetően napjainkban már a legkorszerűbb, harmadik generációs TPM-ről, vagyis TPM3-ról beszélhetünk, amely stabil alapot jelent a Lean átalakuláshoz is.

TPM Lean

Total: A TPM nem karbantartási rendszer, bár számos karbantartási vonatkozása van! Cél a dolgozók széleskörű bevonása és a részlegek (pl. termelés, karbantartás, mérnökség, stb.) közti éles határvonalak elmosódása.

Productive: Cél a termelési hatékonyság és a nyereségesség növelése.

Maintenance: A TPM nem karbantartási rendszer! Nem csak a karbantartók bevonását igényli, jóllehet számos karbantartási elemmel is rendelkezik és kiemelten fontos tényezőként kezeli azt!

Manufacturing: A TPM tevékenység fő célja a hatékonyabb gyártás, és az átlátható, tiszta biztonságos munkakörnyezet megteremtése.

Management: Számos menedzsment elemet is tartalmaz a TPM módszer, mint például a mérőszám alapú folyamatos fejlődés, vagy a képzések és motivációs technikák rendszere.

A TPM teljes bevezetése 2-3 évet vesz igénybe, hiszen nem csak néhány eszköz bevezetéséről, hanem kulturális változásról is beszélünk! Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a vállalatnál kialakított TPM rendszer önfenntartóvá és önfejlesztővé váljon.

A TPM-ről többet tematikus honlapunkon olvashat.

Vállaljuk:
  • A TPM bevezetés támogatását teljes, illetve pilot területen
  • Működő TPM rendszerek fejlesztését
  • TPM képzések, tréningek és workshopok lebonyolítását
  • TPM auditok kivitelezését
A leggyakrabban alkalmazott TPM-es eszközök:
  • 5S
  • Autonóm karbantartás
  • Karbantartás-fejlesztés és az RCM (Reliability Centered Maintenance) elvek
  • A veszteségforrások mérése és visszaszorítása, OEE mérése, OEE számítása, OEE mutató rendszer kidolgozása (OEE jelentése: Általános Berendezés Hatékonyság  – Overall Equipment Effectiveness)
  • SMED
  • Vizuálmenedzsment (Vizualizáció, KPI és Shopfloor management)

 

Az A.A. Stádium Kft. az ország legnagyobb múltú és tapasztalatú TPM tanácsadója, hiszen teljes TPM rendszerbevezetéseink száma meghaladja a hetvenet.  

Bővebb szakmai információért látogassa meg tematikus honlapunkat,  tekintse meg képzési tematikáinkat, valamint látogasson el rendezvényeinkre.

A Teljeskörű Hatékony Karbantartással kapcsolatos kérdéseit, kéréseit a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen várjuk.

 

Felkeltettük az érdeklődését?

 
Hozzászólás, kérdés vagy ajánlatkérés esetén kérjük töltse ki az alábbi űrlapot, és kollégáink a lehető legrövidebb időn belül felveszik Önnel a kapcsolatot a megadott elérhetőségei egyikén. 
Előző hónap Április 2020 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 14 1 2 3 4 5
week 15 6 7 8 9 10 11 12
week 16 13 14 15 16 17 18 19
week 17 20 21 22 23 24 25 26
week 18 27 28 29 30

Hírlevél feliratkozás

Partnereink

Magyar Ipari Karbantartók Szervezete
Európai TPM Intézet
 
Performance Storyboard
 
Elektrovillszer
 
Distribuitorul în România a filmului sensibil la presiune Fujifilm Prescale este firma A.A. Stádium Kft. (Srl.) Ungaria.